Fra isolerte produksjonsnett til datadrevet industri – en ny virkelighet for IT og OT
Da Industri 4.0 først ble introdusert, var målet klart: teknologien skulle gjøre produksjonsdata tilgjengelig for ledelsen – slik at beslutninger kunne tas på et informert grunnlag, og ikke basert på magefølelse eller etterslep. For en COO med ansvar for drift og produksjonsplanlegging, ble dette en etterlengtet utvikling. Tidligere måtte hen få tallene manuelt fra automasjonsingeniører, som punchet data inn i et regneark og deretter leverte statusrapporter – gjerne dager etter at hendelsene fant sted. Informasjonen var ofte utdatert før den nådde beslutningstakerne.
Med Industri 4.0 kom muligheten til å hente sanntidsdata direkte fra produksjonslinjen, legge det over på servere, og videre gjøre dataen tilgjengelig for hele virksomheten. Nå kunne data flyte sømløst mellom OT (operasjonell teknologi) og IT (informasjonsteknologi). Dette åpnet for effektivitet, innsikt og fjernstyring – men også for nye og alvorlige sikkerhetsutfordringer.
For i det øyeblikket man kobler OT-systemer til IT-nettverket, blir de også potensielt eksponert for trusler utenfra. En kompromittert e-post kan i teorien gi en angriper direkte vei inn i styringssystemene. Tidligere hadde man isolerte produksjonsnett – såkalte air-gapped systemer – som var fysisk eller logisk frakoblet resten av nettverket. Det ga sikkerhet, men begrenset også som nevnt, muligheten for innsikt og effektiv drift.
Løsningene på de nye utfordringene finnes – og handler ikke om å velge mellom sikkerhet og innsikt, men om å implementere teknologier og løsninger som gir begge deler.
Et eksempel kan være å segmentere nettene, skille IT fra OT, og få på plass en industriell brannmur som tillater énveis trafikk (diode), som tillater data å strømme fra OT til IT, men aldri motsatt. På den måten kan du hente innsikt uten å åpne for risiko. Dagens løsninger kan gi deg kontrollen tilbake, og gi deg en tryggere drift.
IT – Informasjonsteknologi
IT handler om systemene som brukes til å håndtere og beskytte digital informasjon – som e-post, ERP-systemer, dokumenthåndtering og datalagring. IT-avdelinger fokuserer på datasikkerhet, brukertilgang, skytjenester og personvern.
OT – Operasjonell teknologi
OT handler om systemene som styrer fysiske prosesser – som maskiner, pumper, ventiler og strømnett. OT-miljøet kjennetegnes av sanntidskrav, lang levetid, og høye krav til oppetid og personsikkerhet.
Som vi har sett, er det flere underliggende grunner til at mange OT-miljøer er sårbare for digitale trusler. Heldigvis finnes det gode tiltak du kan iverksette – uten at det går på bekostning av innsikt, kontroll eller effektivitet.
Mange virksomheter er avhengige av såkalte legacy-systemer – ofte eldre ICS-enheter uten innebygde sikkerhetsmekanismer. Disse kan være krevende å oppdatere, særlig i miljøer som må driftes kontinuerlig. Her kan du beskytte deg bedre ved å bruke virtualiserte sikkerhetsløsninger og implementere et robust program for patching og oppdatering. Det kan være forskjellen på trygg drift – og full stopp.
Ved å bruke passive overvåkningsløsninger får du innsikt i hva som faktisk skjer i nettverket ditt. AI-baserte systemer kan oppdage mønstre som avviker fra normalen – og varsle deg tidlig. Dette er ikke bare nyttig, men helt kritisk i OT-miljøer med høye krav til oppetid og sikkerhet.
Ekstern tilgang til OT-systemer har vært nødvendig for drift og support – men også en stor risiko. Med Zero Trust-prinsipper og flerfaktorautentisering (MFA) kan du sikre at ingen får tilgang de ikke skal ha – og at all tilgang logges og begrenses. Glem gammeldagse VPN-er – det er tid for Zero Trust Network Access (ZTNA).
USB-enheter og bærbare maskiner er vanlige angrepsvektorer i industrien. En enkelt minnepinne kan i verste fall føre til fullstendig kompromittering. Ved å skanne og kontrollere eksterne enheter før de kobles til – og bruke IPS-løsninger tilpasset industri – reduserer du risikoen betraktelig.
Sikkerhet er ikke et produkt du kan kjøpe – det er en prosess og en holdning. Invester i kompetanseheving, sørg for bevisstgjøring i hele organisasjonen, og jobb systematisk med både teknologi og kultur.
Se hva vi i Last Mile kan tilby og skreddersy for dere her.
Med det nye NIS2-direktivet stilles det strengere krav til sikkerhet i samfunnskritiske sektorer – inkludert energi, vann og avløp, transport og industri. Kravene gjelder både teknisk sikkerhet, risikovurderinger, varsling og ansvar i ledelsen.
Det er ikke lenger nok å "gjøre sitt beste". Du må kunne dokumentere at du har kontroll, har vurdert risiko, og har implementert relevante tekniske og organisatoriske tiltak. Dette betyr at mange virksomheter nå må oppgradere sine rutiner, systemer og samarbeidspartnere for å møte kravene.
Vil du fordype deg mer i temaer rundt sikkerhet, kan vi anbefale guiden om sikkerhetsnivåer:
I Last Mile AS hjelper vi kunder innen energi, marine, VA, olje og gass og annen industri med å:
Segmentere og beskytte OT-nettverk
Sette opp sikker trafikkflyt mellom OT og IT
Leverer robuste nettverks- og cybersikkerhetsløsninger – les mer her om hva vi tilbyr innen OT-sikkerhet
Leverer løsninger som analysere og overvåker trafikk med DPI
Rådgivning knyttet til KBO-krav og NIS2
Vi forstår forskjellen på OT og IT – og hvordan miljøene kan snakke sammen uten å utsette dere for unødvendig risiko.
Om du skal oppfylle kravene til NIS2, styrke beredskapen eller rett og slett få bedre innsikt og kontroll i produksjonen – vi står klare til å hjelpe. Vi i Last Mile AS hjelper vi deg med å få oversikt over situasjonen, analysere risiko og finne de riktige løsningene – både teknisk og organisatorisk.