logo
Search icon
  Kontakt oss
  Tilbake

  Utviklingen fra fjernadgang til fjernaksess: Hva betyr det for OT-miljøet?

  Utviklingen fra fjernadgang til fjernaksess: Hva betyr det for OT-miljøet?

  Utforsk utviklingen av sikker fjernadgang til operasjonell teknologi og dens betydning i dagens digitale bilde.

  En liten historie om utviklingen fra fjernadgang til sikker fjernaksess  innen operasjonell teknologi

  Operasjonell teknologi (OT) spiller en avgjørende rolle i dagens industrielle miljøer, og behovet for trygge og sikre løsninger for fjernaksess til disse miljøene har aldri vært større. La oss ta en titt på utviklingen fra fjernadgang for OT gjennom tidene, og hvordan dette behovet har formet moderne tilnærminger til industriell sikkerhet.

  Fra tidlige dager til moderne tider:

  I de tidlige dagene av OT var fjernaksess ofte begrenset til modemkoblinger og seriell overføring. Mens disse metodene tillot operatører å koble seg til systemene sine eksternt, var de også sårbare for sikkerhetsrisikoer og begrenset tilgangen til kritiske data og funksjoner.

  Veksten av virtuelle private nettverk (VPN) til rollebasert fjernaksess:

  Med fremveksten av internett og digitale nettverk kom også introduksjonen av virtuelle private nettverk (VPN). Disse teknologiene tillot sikker tilkobling til OT-systemer over offentlige nettverk, men med tiden ble det klart at tradisjonelle VPN-løsninger hadde begrensninger når det gjaldt å sikre tilgang og håndtere komplekse nettverkskonfigurasjoner. Dermed oppsto behovet for mer avanserte løsninger som støtter nye standarder som IEC-62443, NIST og NIS2.

  Zero Trust og Rollebaserte Privileged Access Management (RPAM) løsninger:

  I dagens trusselbilde har Zero Trust-prinsippet blitt et stadig viktigere konsept innen sikkerhetsstrategier. Dette prinsippet innebærer at ingen enheter eller brukere får automatisk tillit, ikke engang om de er på det interne nettverket. Derfor krever en Zero Trust tilnærming at alle tilgangsforsøk skal autentiseres, autoriseres og valideres før tilgang gis. RPAM-løsninger spiller en viktig rolle i implementeringen av Zero Trust, ved å administrere og kontrollere tilgang til privilegerte kontoer og ressurser basert på roller og rettigheter.

  Endring i terminologien fra fjernadgang til fjernaksess:

  Med utviklingen av moderne sikkerhetsprotokoller og tilnærminger har terminologien også utviklet seg. Mens begrepet "fjernadgang" tidligere var vanlig, blir nå "fjernaksess" ofte foretrukket. Dette reflekterer en mer presis beskrivelse av målet: å gi autoriserte brukere tilgang til kritiske systemer og ressurser eksternt, samtidig som sikkerheten og integriteten til disse systemene opprettholdes.

  Kontinuerlig innovasjon og fremtidige utsikter:

  Som trusselbildet fortsetter å utvikle seg, er kontinuerlig innovasjon og investering i teknologi avgjørende for å møte utfordringene innen cybersikkerhet og operasjonell teknologi. Med en forståelse av historien og utviklingen av sikker fjernaksess til OT, kan industrien fortsette å forbedre sine tilnærminger og beskytte sine kritiske systemer for fremtiden.

  Sikker fjernaksess til operasjonell teknologi er ikke bare en nødvendighet, det er en kontinuerlig prosess mot å opprettholde sikkerhet og effektivitet i en stadig mer digitalisert verden. Lurer du på hva dette betyr for ditt OT-miljø og hvilke løsninger som finnes? Kontakt oss for en uforpliktende prat: Kontakt oss.