Kommunens behov skal være premissgivende når man utarbeider en Smartby-plan. I en slik prosess vil behovet og nye ideer være overveldende. Det er derfor svært viktig å prioritere behovene slik at gevinstrealisering kan hentes ut raskere, og på de viktigste områdene.
Enhver fornuftig plan bør begynne med å samle tilstrekkelig kunnskap om nåsituasjonen. Hva er behovet til innbyggerne, samfunnet, kommunen, næringslivet og akademia? Hvilke utfordringer finnes i dag, og ikke minst, hvilke utfordringer vil man få i fremtiden? Hvilke muligheter ligger i utfordringene, og hva er konsekvensen av å ikke gjøre noe?
Les mer: Begreper du må vite om i smartby-sammenheng
Innsikt og samhandling
Dette er sentrale spørsmål man må ha svar på. Dialog med innbyggere, næringsliv og akademia er en selvfølge. I tillegg må man innhente både mikro- og makrodata for å kunne si noe om nåsituasjonen og trender.
Aldersfordelingen blant kommunens innbyggere er et eksempel på slike data. En analyse av disse vil gi svar på hvilke utfordringer har man i dag, og hvilke utfordringer man får framover. Man vil kunne forutsi om andelen eldre vil øke mer eller mindre enn i samfunnet ellers, og om man er klar for å møte en aldrende befolkning hvor andelen arbeidsdyktige er synkende.
Et annet eksempel er VA-infrastruktur. Her vil dataene vise om man har et etterslep i vedlikehold og utskiftning av infrastrukturen for vann- og avløp. Analysen vil vise om man i så fall har råd og ressurser nok til å ta igjen dette etterslepet, eller om man må finne smartere løsninger for at funksjonen skal opprettholdes.
Fallgruver i Smartby-satsinger
Hver etat og hvert virksomhetsområde har sine spesielle utfordringer og behov. Likevel er det viktig at behovene ses i sammenheng slik at investeringer som gjøres på ett område, kan benyttes på flere områder.
En fallgruve i Smartby-satsningen er at èn etat går i front og anskaffer løsninger som ivaretar etatens behov, uten å samarbeide med andre etater. Dersom hver etat følger denne strategien, kan man ende opp med mange ulike løsninger som ikke snakker sammen, og dataene forblir dermed i siloer. Dette er ikke særlig Smart.
I en langsiktig plan bør det være fokus på å få utbytte av investeringene underveis. Starter man med å implementere en totalløsning, kan det ta år å få den i drift. Teknologi er ferskvare, og man bør derfor dele opp i mindre prosjekter. Slik sikrer man at man får fordeler av satsingen fortløpende og samtidig er trygg på at teknologien man har benytter er moderne, men også langsiktig.
Plan for Smartby
DOGA utarbeidet i 2019 et hefte som de har kalt Nasjonalt veikart for Smartby. Dette heftet gir mange gode råd når det gjelder å etablere en plan for Smartby. Det underbygger også viktigheten av å gjøre analyse- og strategiarbeidet skikkelig før man setter i gang med anskaffelser og implementering.
Starter man Smartby-satsningen i riktig ende, vil man minimere risiko for feilinvestering, unødvendig ressursbruk og forsinkede prosjekter (og dermed forsinket gevinstrealisering).